Sanat Terapisi

İçindekiler

Sanat Terapisi nedir?

Sanat terapisi, sanatın yaratıcı ve ifadesel süreçlerini kullanarak duygusal, zihinsel ve ruhsal iyileşmeyi teşvik eden bir terapi türüdür. Sanat terapisinde resim, müzik, dans, drama ve yazma gibi çeşitli sanat formları kullanılır. 

 

Sanat Terapisinin amaçları nelerdir?

Çocuk ve ergenlerde sanat terapisi, iletişim becerilerini geliştirirken iç dünyanın ifade edilmesine olanak tanır. Sanat terapisinin temel amacı da çocuğun/ergenin iç dünyasını keşfederek onların duygusal, zihinsel ve ruhsal iyileşme ve gelişme süreçlerine destek olmaktır. Sanatın tedavi edici gücü, çocukların güçlerini keşfetmelerine ve zorluklarla başa çıkmak için içsel kaynaklarını kullanmalarına yardımcı olur.  Özellikle duygusal zorluklarını doğrudan ifade etmekte güçlük çeken çocuklar, sanatın dili aracılığıyla duygularını resimler, şekiller ve renklerle ifade ederek terapistleriyle paylaşırlar.  Bu, terapistlere çocuğun yaşadığı zorlukları anlamaları ve doğru destek yöntemleri geliştirmeleri için değerli bir içgörü sunar.

 

Sanat Terapisi hangi durumlarda uygulanmaktadır?

Sanat terapisi çeşitli durumlar ve sorunlar için uygulanabilir ve çok geniş bir yelpazede fayda sağlayabilir. Sanat terapisi, çocuk ve ergenlerde stres, kaygı, depresyon, iletişim ve sosyal beceriye dair sorunlar, otizm spektrum bozukluğu ve gelişimsel sorunlar, travma sonrası stres bozukluğu, boşanmanın getirdiği zorluklar, davranış sorunları ve özgüven eksikliği gibi bir dizi sorunu ele almak için kullanılabilir.

 

Sanat terapisini diğer terapilerden ayıran özellikler nelerdir?

Sanat terapisi; yaratıcı ifadenin kullanımı, sözel olmayan iletişime olanak sağlaması ve soyut kavramların somutlaştırılabilmesi özellikleriyle diğer terapi türlerinden ayrılır. Bunun yanında sanat terapisi uygulamaları herhangi bir terapi ekolüne entegre edilerek değerlendirme ve/veya terapi süreçlerinde kullanılabilir. 

 

Sanat terapisinde iyileşme süreci nasıl gerçekleşir?

Sanat terapisinde iyileşme süreci çocukların/ergenlerin kendi iç dünyalarını keşfetmeleri, öz farkındalık geliştirmeleri, duygusal rahatlama sağlamaları ve olumlu davranış değişiklikleri göstermeleriyle gerçekleşir. 

 

Kaynakça

Chiang, M., Reid-Varley, W. B., & Fan, X. (2019). Creative art therapy for mental illness. Psychiatry research, 275, 129-136.

Haen, C., & Webb, N. B. (Eds.). (2019). Creative arts-based group therapy with adolescents: Theory and practice. Routledge/Taylor & Francis Group. https://doi.org/10.4324/9780203702000

Metzl, E. S. (2022). Art Is Fun, Art Is Serious Business, and Everything in between: Learning from Art Therapy Research and Practice with Children and Teens. Children, 9(9), 1320.