Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi

İçindekiler

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi nedir?

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi geleceğe odaklanan, problemin çözümünün ve iyimser bir bakış açısıyla kişinin olumlu yanlarının üzerinde durulan, belirli somut teknikler kullanılan bir terapi ekolüdür.

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapinin amaçları nelerdir?

Çözüm Odaklı Terapinin amacı danışanın problem olarak nitelediği durumu kısa bir sürede, faydacı bir yaklaşımla çözmek, değişim yaratmaktır. Danışanın var olan problem çözme becerilerine odaklanarak onları geliştirmek, etkinleştirmek bu terapi ekolünün temel hedeflerindendir.

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi hangi durumlarda uygulanmaktadır?

Çözüm Odaklı Terapi depresyon, anksiyete, bağımlılık, cinsel taciz, aile problemleri, çocuk ve ergen sorunları, okul problemleri gibi birçok farklı alanda etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

 

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapiyi diğer terapilerden ayıran özellikler nelerdir?

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapinin diğer geleneksel kuramlardan farklı kısa süreli olması, problem yerine çözüme, geçmiş yerine şimdi ve geleceğe odaklanmasıdır. Süreç içerisinde danışanın zayıf yönlerinden ziyade var olan, daha önce kullandığı güçlü, olumlu yönlerine odaklanmak ve problem karşısında bunları kullanabilmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Problemlerin neyden kaynaklandığını bilmek değil nasıl çözülebileceğini anlamak esastır.

 

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi ortalama ne kadar süre devam eder?

Çözüm Odaklı Terapi, problemin kaynağından çok çözümüne odaklanması nedeniyle diğer birçok terapi yönteminden daha kısa süreli olmaktadır. Terapi süreci her danışanda ve üzerinde çalışılan problemde farklılık göstermekle birlikte ortalama 1-20 seans arası sürmektedir. 

 

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapide ele alınan kavramlar nelerdir? 

Çözüm Odaklı Terapi sürecinde 3 temel kuralı vardır; problem değilse değiştirmemek, işlevsel çözümleri kullanmaya devam etmek ve işlevsel olmayan çözüm yöntemlerini kullanmayı bırakarak başka yollar keşfetmek. Bu temel kurallar çerçevesinde süreç boyunca geçmiş problemler yerine geleceğe odaklanılmakta ve var olan olumlu davranışlar, problem çözme yöntemleri ele alınmaktadır. Böylece iyimser ve umut dolu geleceğe vurgu yapılmaktadır. 

 

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapide iyileşme süreci nasıl gerçekleşir?

Çözüm Odaklı Terapide öncelikle problem betimlenmekte ve değerlendirilmekte, danışandan gerekli bilgiler alınmaktadır. Ardından hedefler belirlenmektedir, hedef belirlenirken problemin çözümünün kişide ne gibi farklılıklar sağlayacağına odaklanılmaktadır. Süreç içerisinde kişinin problem yaşamadığı veya problemlerinin daha hafif şiddetli olduğu zamanlara odaklanılır ve bu zamanlardaki çözüm yöntemleri keşfedilir. Keşfedilen bu çözüm yöntemlerini destekleyerek, kişinin var olan güçlülüklerini kullanması teşvik edilerek problemin çözümü sağlanır.

Kaynakça

Doğasal, O. ve Karakartal, D. (2021). Çözüm odaklı kısa süreli terapiye kuramsal bir bakış. International Journal of Humanities and Education. 7(15), 130-142.