Projektif test ismi ‘’projekte etme- yansıtma’’ kelimesinden gelmektedir. Projektif testler psikodinamik süreçlerle ilgili, kişinin iç dünyasını yansıtan değerlendirmelerdir.
Projektif testlerde uyarıcı olarak resimlerden, mürekkep lekelerinden, tamamlanmamış cümlelerden yararlanılmaktadır. Gerçekte belirsiz olan bu uyarıcılara tepki gösterirken kişi kişisel ihtiyaçlarını, duygularını, yaşantılarını, önceki şartlanmalarını, korkularını, algılarını ve düşüncelerini ifade ederler.
Tematik Algı Testi (TAT) (Thematic Apperception Test) 30 resim ve 1 boş karttan oluşan bir projektif testtir.
Yetişkinler ve ergenler için kullanılmaktadır.
Cinsiyete ve yaşa özgü belirli kartlar seçilmekte ve o resimler ile ilgili başı, ortası, sonu olan birer hikâye oluşturulması istenmektedir. Hikâye oluşturulurken “şu anda neler oluyor, resimdeki karakterler ne düşünüyor, olaylar nasıl bu noktaya geldi, sonuç nedir” gibi sorular uygulayıcı tarafından yöneltilerek daha detaylı bilgi alınabilir. Sonrasında hikayeler uygulayıcı tarafından yorumlanarak birtakım sonuçlara ulaşılır.
TAT danışanın yaşam deneyimleri ilgili temaları keşfetmeye yardımcı olur. Doğrudan ifade edilemeyen duyguların anlaşılmasını sağlar. Kişinin kendisinin dahi farkında olmadığı birtakım özellikleri keşfedilebilir. Bu sayede bireylerin kişiliklerini daha uygun şekilde analiz edebilmeyi ve en uygun psikoterapi türünün belirlenmesi/tedavinin planlanmasını sağlar. TAT tek başına tanı amaçlı kullanılmaz. TAT ayrıca kişiliğin spesifik yönlerinin; başarı gereksinimleri, başarısızlık korkusu, hostilite, agresyon, kişilerarası nesne ilişkilerinin değerlendirilmesinde; psikoterapide ilerlemenin ölçülmesinde, kişilik bozukluklarının değerlendirilmesinde; rüyalar, fanteziler gibi alanlarda araştırmalarda; mahkemelerde suç şüphesinin değerlendirilmesinde, yüksek stresli işlerde iş başvurularında kullanılır.
Tematik Algı Testi Psikanalitik Yönelimli El Kitabı, Psikanalitik Yönelimli El Kitabı, Tevfika İkiz, Bağlam Yayıncılık
© 2023 Tüm Hakları Saklıdır.