Rorschach Çocuk ve Ergen Testi

İçindekiler

Rorschach Testi Nedir?

Rorschach testi (Okunuşu: Roşa) mürekkep lekesi testi olarak da bilinen kişilerin algılarını mürekkep lekelerini kullanarak analiz eden psikolojik bir testtir. Test ismini oluşturucusu İsviçreli psikiyatrist Hermann Rorschach’dan almıştır.

 

Rorschach Testi Ne amaçla kullanılır?

Bireyin kişilik özellikleri ve duygusal işleyişini incelemek için kullanılır. Özellikle danışanlar kendi düşünme süreçlerini açıkça anlatmak için isteksiz olduğu durumlarda altta yatan düşünce bozukluğu tespit etmek için kullanılır.

Bireyin karakteri ve kabiliyetleri hakkında bilgi verir, aynı zamanda duygusal alandaki bozuklukları ve bu bozuklukların türünü de gösterir. Kişiliğin alt yapısı, kişilik dinamikleri, duygulanımı ben ve öteki deneyimi, kişinin dünyaya katılma ve organize etmedeki süregiden yolları hakkında da çıkarım yapılabilmektedir.

 

Rorschach Testi Hangi yaş grubu için kullanımı uygundur?

Rorschach Testi, çocuklara ve yetişkinlere uygulanabilmektedir. 

 

Rorschach Testi ne kadar sürmektedir?

Ortalama uygulama süresi 20 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. 

 

Rorschach Testini oluşturan materyallerin içerikleri nelerdir?

Test mürekkep lekesinin olduğu 10 adet karttan oluşmaktadır.

 

Rorschach Testi kimler uygulamaktadır? 

Rorschach Testi, bu konuda gerekli eğitimleri almış tecrübeli bir psikolog tarafından uygulanmalıdır.

 

Rorschach Testi ne kadar güvenilirdir?

Rorschach Testi standardizasyon çalışmaları tamamlanmış bir testtir.

 

Rorschach Testi nasıl uygulanır/ yorumlanır?

Kartlar belli bir sıra ile danışana gösterilir. Kartların bazıları renkli, bazıları siyah beyazdır. Testör, danışan tarafından verilen cevapları not eder, daha sonra özel olarak hazırlanmış puanlama ve raporlama metodu ile verilen cevapları yorumlar.

Rorschach testi, kişiyi yakından tanımayı, en uygun tedavi ve terapi şeklinin belirlenmesini sağlar. Test raporları danışana verilmez, testi isteyen hekim/terapiste gönderilir. Ancak terapi amacı ile kullanılacaksa terapist bazı bilgileri danışana anlatabilir. Raporlar gizli ve özeldir.

 

Kaynakça

İkiz, T (2017) Rorschach Testi Psikanalitik Yorum Kodlama ve Uygulamalar, Bağlam Yayınları, İstanbul.
Yansıtma, Psikopatoloji ve Projektif Testler Dergisi, ISN – 1305 – 1210, II. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi Özel Sayı – 2