Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, çocukların okula başlamadan önceki olgunluk düzeyini ölçmede kullanılan bir ölçüm aracıdır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testinin amacı çocukların okula hazır bulunuşluğunu, okul kurallarını özümseyip yerine getirebilme kapasitelerini ve öğrenmeye hazır olup olmadıklarını ölçmektir.
5-6 yaş grubunda olan okul öncesi çocuklara uygulanır.
Test yaklaşık olarak 24 dakika civarı sürmekle birlikte değişkenlik gösterebilmektedir.
Test, toplamda yüz maddeden oluşur ve altı alt-grupta çocukların performansını ölçer. Bu alt gruplar genel bilgi, kopya etme, eşleştirme, kelime anlama, sayı becerileri ve cümle olarak sıralanır. Her alt-test test, yönerge veren kişilerce sözel bir şekilde ifade edilir ve bu yönergelere göre çocukların işaretleme yapma veya kopya etmesi beklenir. Hem bireysel olarak hem de grup şeklinde uygulanabilen Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, test ve kayıt formundan oluşmaktadır.
Test bu testin uygulama eğitimini almış uzmanlar tarafından uygulanır.
H. Hildreth, N. L. Griffits ve M. Mc Gauvran tarafından 1949 yılında geliştirilmiştir olan Metropolitan Okul Olgunluğu testi Oktay (1980) tarafından Türkçe’ye uyarlanmış olup çeşitli geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarında olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Oktay, A. (1980). Metropolitanreadiness testinin İstanbul’da farklı sosyo-ekonomik ve kültürel çevrelerdeki (5-6) yaş çocuklarına uygulanması. Pedagoji Dergisi, 1, 119-138.
Özyurt, M. & Güzel, N. (2018). Okul Öncesi Eğitimi Alan Çocukların Okul Olgunluğu Düzeylerinin ve Okul Olgunluğuna İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14 (3), 1250-1267.
© 2023 Tüm Hakları Saklıdır.