Denver Gelişim Testi

İçindekiler

Denver Gelişim Testi nedir?

Denver Gelişim Testi, 0-6 yaş aralığındaki bebeklerin ve çocukların gelişimini ölçmek ve değerlendirmek amacıyla uygulanan bir testtir. Envanterde çocuğun gelişim düzeyinin yaşına uygun olup olmadığı görülür.

 

Denver Gelişim Testi ne amaçla kullanılır?

Testin asıl amacı sağlıklı görünen bebek ve çocuklarda olabilecek muhtemel gelişimsel sorunları saptamak, sorunların olduğu alanları tespit etmek ve standart gelişim düzeyinin altında kalanları izlemektir.

 

Denver Gelişim Testinin hangi yaş grubu için kullanımı uygundur?

0-6 yaş grubu çocuk ve bebeklere uygulanır.

 

Denver Gelişim Testi ne kadar sürmektedir?

Testin uygulanma süresi 10 ile 15 dakikadır.

 

Denver Gelişim Testini oluşturan materyallerin içerikleri nelerdir?

Denver Gelişim testi toplamda 116 maddeden ve 4 alt gruptan oluşur. Bu alt gruplar sosyal-öz bakım becerileri, dil gelişimi, ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak sıralanır. Bu alt basamakların ölçümüyle birlikte çocuğun sırasıyla kendine yetebilme ve sosyalleşebilme, işitme, anlama ve yaş grubuna uygun cümle kurabilme; tutma, kavrama, el göz koordinasyonu ve sorun çözme ve son olarak yürüme, zıplama, atlama, koşma gibi becerileri test edilmiş olur.

 

Denver Gelişim Testini Kimler uygulamaktadır?

Test bu testin uygulama eğitimini almış kişilerce uygulanır.

 

Denver gelişim Testi ne kadar güvenilirdir?

1980 yılında Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılan Ankara standardizasyonu ile birlikte Türk çocuklarında uygulanabilir hale getirilmiştir. 1990 yılında, Frankenburg ve Dodds tarafından yeniden gözden geçirilerek dil alanında yeni maddeler eklenmiş ve farklı bir puanlama sistemiyle geliştirilmiş olan Denver II adı ile yayınlanmıştır. Denver II, 1996 yılında Yalaz ve Anlar’ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur.

 

Kaynakça

Anlar, B. ve Yalaz, K. (1996). Denver II gelişimsel tarama testi Türk çocuklarına uyarlanması ve standardizasyonu el kitabı. Ankara: Meteksan Matbası.