Projektif test ismi ‘’projekte etme- yansıtma’’ kelimesinden gelmektedir. Projektif testler psikodinamik süreçlerle ilgili, kişinin iç dünyasını yansıtan değerlendirmelerdir.
Projektif testlerde uyarıcı olarak resimlerden, mürekkep lekelerinden, tamamlanmamış cümlelerden yararlanılmaktadır. Gerçekte belirsiz olan bu uyarıcılara tepki gösterirken kişi kişisel ihtiyaçlarını, duygularını, yaşantılarını, önceki şartlanmalarını, korkularını, algılarını ve düşüncelerini ifade ederler.
Çocuk Algı Testi (CAT) (Children’s Apperception Test) Tematik Algı Testi (TAT)’nin çocuk formu gibidir. Çocukların kendilerini hayvanlar aracılığı ile daha iyi anlattıkları düşüncesi ile bu uygulamada hayvan resimlerinden yararlanılmıştır.
3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen CAT çocukların iç dünyalarındaki önemli olayları yansıtan 10 resimden oluşur.
Resimlerde hayvan resimleri kullanılarak sosyokültürel etkenler ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca resimlerde figürlerin erkek mi, dişi mi olduğu tam olarak belli değildir.
Resimlerde canlandırılan sahneler çocukların kolayca özdeşim kuracakları tarzda düzenlenmiştir. Testte çocuk gördüğü resimlerde neler olduğunu, ilişkileri ve hayvanların neler yaptıklarını anlatmaktadır.
Hikayelerde çocuklara daha önce neler olduğu, daha sonra neler olabileceği de sorularak daha detaylı bir projeksiyon sağlanabilmektedir. Böylelikle çocuklar için önemli figürlerin, dürtülerin ve nesne ilişkilerinin anlamlandırılmasında bir araç kullanılır. Değerlendirme sonuçları CAT için özel olarak hazırlanmış bir analiz kağıdına geçirilerek çeşitli yorumlar yapılır.
Çocuk Algı Testi (CAT) çocuğun ailedeki, okuldaki, grup içindeki tepkilerini etkileyen faktörlerin saptanmasında çok kullanışlı olmaktadır. Bu da çocuğun iç dünyasını anlama, terapi programını, hedefleri belirlemede terapistlere yol gösterici olmaktadır.
Çocuklar İçin Algı Testi “Hayvan Figürleri” Kullanım Kılavuzu, Leopold Bellak, David M. Abrams, OS ve Davranış Bilimleri Enstitüsü, Gözden Geçirilmiş 9. Baskı.
© 2023 Tüm Hakları Saklıdır.