Sınav Kaygısı Ölçeği

İçindekiler

Sınav kaygısı ölçeği nedir ve ne amaçla kullanılır?

Sınav kaygısı ölçeği sınav kaygısı yaşayan öğrencileri tespit etmek, sınav kaygısının olası nedenlerini ortaya çıkarıp çözüm yollarına gitmek amacıyla kullanılabilmektedir. 

 

Sınav kaygısı ölçeği hangi yaş grubu için uygundur?

Ölçek, 10-18 yaşları arasında çocuk ve ergenlere uygun olacak şekilde geliştirilmiştir.

 

Sınav kaygısı ölçeği nasıl uygulanmaktadır ve değerlendirmesi nasıl yapılmaktadır?

Sınav kaygısı ölçeği 50 maddeden oluşur. Her madde için “doğru” veya “yanlış” seçenekleri işaretlenerek işaretlenen her “doğru” yanıtı için 1 puan, her “yanlış” yanıtı için ise 0 puan verilerek ölçekten elde edilen toplam puan hesaplanır ve sonuçlar cevap anahtarına göre yorumlanır. Cevap anahtarında yer alan bölümlerin her birinde bulunan puanlar, ayrı ayrı toplanıp değerlendirilir. Ölçeğin yorumlanmasında yorum anahtarından da fikir alınabilir.

 

Cevap Anahtarı

Başkalarının sizi nasıl gördüğü ile ilgili endişeler; 3  14  17  25  32  37  41  46

Kendinizi nasıl gördüğünüzle ilgili endişeler; 2 9 16 24 31 38 40 

Gelecekle ilgili endişeler; 1 8 15 23 30 49 

Yeterince hazırlanamamakla ilgili endişeler; 6 11 18 26 33 42 

Bedensel tepkiler; 5  12  19  27  34  39  43

Zihinsel tepkiler; 4  13  20  21  28  35  36  37  48  50

Genel sınav kaygısı; 7 10 22 29 44 4 

 

 

Yorum Anahtarı

Başkalarının Görüşü:

4-8 🡪 Başkalarının sizi nasıl gördüğü sizin için büyük önem taşıyor. Çevrenizdeki insanların değerlendirmeleri bir sınav durumunda zihinsel faaliyetlerinizi olumsuz etkiliyor ve sınav başarınızı tehlikeye atıyor. 

0-3 🡪  Başkalarının sizinle ilgili görüşleri sizin için fazla önem taşımıyor. Bu sebeple sınavlara hazırlanırken çevrenizdeki insanların sizinle ilgili ne düşündükleri üzerinde kafa yorup zaman ve enerji kaybetmiyorsunuz. 

Kendı̇ Görüşünüz:

4-7 🡪 Sınavlardaki başarınızla kendinize olan saygınızı eşdeğer görüyorsunuz. Sınavlarda ölçülerin kişilik değeriniz olmayıp bilgi düzeyiniz olduğunu kabullenmeniz gerekir. Düşünce biçiminiz problemleri çözmek konusunda size yardımcı olmadığı gibi, endişelerinizi arttırıp elinizi kolunuzu bağlıyor. 

0-3 🡪 Sınavlardaki başarınızla kendi kişiliğinize verdiğiniz değeri birbirinden oldukça iyi ayırabildiğiniz anlaşılmaktadır. Bu tutumunuz problemleri daha etkili biçimde çözmenize imkân vermekte ve okul başarınızı olumlu yönde etkilemektedir. 

Gelecekle İlgı̇lı̇ Endı̇şeler:

3-6 🡪 Sınavlardaki başarınızı gelecekteki mutluluğunuz ve başarınızın tek ölçütü olarak görüyorsunuz. Bu yaklaşım biçiminin sonucu olarak sınavların güvenliğiniz ve amaçlarınıza ulaşmanız konusunda engel olduğunu düşünüyorsunuz. Bu düşünceler bilginizi yeterince ortaya koymanızı güçleştiriyor ve başarınızı tehdit ediyor. 

0-2 🡪 Gelecekteki mutluluğunuzun, başarınızın ve güvenliğinizin tek belirleyicisinin sınavlardaki başarınız olmadığının farkındasınız. Bu sebeple sınavlara geçilmesi gereken aşamalar olarak bakmanız, bilginizi yeterince ortaya koymanıza imkân veriyor. 

Hazırlanmakla İlgı̇lı̇ Endı̇şeler:

3-6 🡪 Sınavları değeriniz ve gelecekteki güvenliğinizin bir ölçütü olarak gördüğünüz için herhangi bir sınava hazırlık dönemi sizin için bir kriz dönemi olabiliyor. Sınavda başarılı olmanızı sağlayacak olan hazırlanma tekniklerinizi öğrenirseniz kendinize güveniniz artacak, endişelerinizi kontrol etmek için önemli bir adım atmış olacaksınız. 

0-2 🡪 Bir sınava verdiğiniz önem, o sınavın kendi değerinden büyük olmadığı için, sınavlara büyük bir gerginlik hissetmeden hazırlanıyorsunuz. Sınavda başarılı olabilmek için, sınava hazırlanmanın sistemini bilmeniz, gereksiz gerginlikleri yaşamamanıza ve sınava huzurlu bir şekilde çalışarak başarınızın yükselmesine olanak sağlıyor. 

Bedensel Tepkı̇ler: 

4-7 🡪 Bir sınava hazırlanırken iştahsızlık, uykusuzluk, gerginlik gibi birçok bedensel rahatsızlıkla mücadele etmek zorunda kaldığınız anlaşılmaktadır. Bu rahatsızlıklar sınavla ilgili hazırlığınızı güçleştirmekte ve başarınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bedensel tepkilerinizi kontrol etmeyi başarmanız zihinsel olarak hem hazırlığınızı, hem de sınavda bildiklerinizi ortaya koymanızı kolaylaştıracaktır. 

0-3 🡪 Sınava hazırlık sırasında heyecanınızı kontrol edebildiğiniz ve bedensel olarak çalışmanızı zorlaştıracak bir rahatsızlık hissetmediğiniz anlaşılmaktadır. 

Zı̇hı̇nsel Tepkı̇ler:

4-10 🡪 Sınava hazırlanırken veya sınav arasında çevrenizde olan bitenden fazlasıyla etkilenmeniz ve dikkatinizi toplamanızda güçlük çekmeniz yüksek sınav kaygısının işaretidir. Bu durum düşünce akışını yavaşlatır ve başarıyı engeller. Zihinsel ve bedensel rahatsızlığınız birbirini körükler ve sınava hazırlığınızı zorlaştırır. Sınavlarda başarılı olabilmek için zihinsel tepkilerinizi kontrol altına almayı öğrenmeniz gerekmektedir. 

0-3 🡪 Zihinsel açıdan sınava hazırlanırken veya sınav sırasında önemli bir rahatsızlık yaşamadığınız görülmektedir. Heyecanınızı kontrol etmeniz zihinsel ve duygusal olarak hazırlığınızı kolaylaştırmakta ve başarınızı arttırmaktadır. 

Genel Sınav Kaygısı:

3-6 🡪 Sınavlarda kendinize güvenemediğiniz, sınavları varlığınız ve geleceğiniz için bir tehdit olarak gördüğünüz anlaşılmaktadır. Sınavlara sahip oldukları önemin çok üzerinde değer vermekte ve belki de bu sebeple çok fazla heyecanlanmaktasınız. Sınav kaygınızı azaltacak teknikleri ögrenmeniz, hem eğitim başarınızı yükseltecek hem hayattan aldığınız zevki arttıracak arttıracaktır.

0-2 🡪 Sınavları geçilmesi gereken zorunlu engeller olarak görüp hazırlandığınız görülmektedir. Eğitim hayatındaki sınavların hayatın bir parçası olduğunun farkındasınız ve bu tavrınız sınavlara hazırlığınızı kolaylaştırarak eğitim başarınızı olumlu yönde etkilemektedir. 

 

Kaynakça

Aydin, E. (2016). Üniversite Giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav kaygılarının farklı değişkenlere göre incelenmesi (Master’s thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).