Davranış Sorunları

İçindekiler

Davranış Sorunları nedir?

Davranış sorunları her yaş döneminde farklı özelliklerle görülen, çocuğun yaşadığı içsel çatışma ve sorunların davranışa yansımış halidir.

 

Davranış Sorunlarının belirtileri nelerdir?

Davranış sorunlarının başında hırçınlık, öfke kontrolsüzlüğü, inatçılık, saldırgan davranışlarda bulunma, yalan söyleme, alt ıslatma, kaka kaçırma, içe kapanma, karşı olma- karşıt gelme gibi davranışlar yer almaktadır. 

 

Davranış Sorunları neden olur ve hangi durumlarda ortaya çıkar?

Davranış sorunlarının pek çok farklı nedeni vardır. Aile içi ilişkiler, okul ve sosyal çevre bu anlamda oldukça etkilidir. Ebeveyn tutumları davranış sorunlarının oluşmasında başlıca role sahiptir. Anne baba arasındaki tutarsızlıklar, çelişen duygu ve davranışlar çocukların da kendi içlerinde tutarsız olmasına ve problem davranışın görülmesine etki etmektedir. Bir diğeri de çocuğun okul içinde yaşadığı sorunlardır. Çocuk güvensiz ve huzursuz bir ortamda olduğunu hissettiğinde davranış problemlerinde artış meydana gelmektedir. Çocuğun sosyal çevresi de yine davranışlarını şekillendirmektedir. Sosyal çevresi ile uyum içinde olan çocuk kendini bir yere ait hissetme ve grup tarafından kabul edildiğini fark ettiğinde davranış sorunlarında da azalmalar meydana gelmektedir.

 

Davranış Sorunlarının fark edilmesi neden önemlidir?

Davranış sorunlarının fark edilmesi bireyin bu davranış örüntülerini ileriki yaşamına taşımaması için oldukça önemlidir. Kimi durumlarda kendiliğinden geçer denilen pek çok davranış problemleri erişkinlik döneminde de kendini göstererek bireyin yaşamını zorlu bir şekilde geçirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle görülen davranış problemlerinin erken müdahale ile önüne geçmek hem bireyin şimdiki yaşamını hem de erişkinlik yaşamını kolaylaştırıcı yöndedir.

 

Davranış Sorunlarının ortaya çıkışı hangi yaşlarda daha sık görülür?

Davranış sorunları her yaş döneminde başlayabilmektedir, problemler her yaşta farklı görülmektedir. Bu nedenle çocuğun bulunduğu yaşın özelliklerini biliyor olmak ve nelerin davranış sorunları olduğunu tespit etmek önemlidir. Bir diğer ele alınması gereken durum da davranış sorunlarının sıklığıdır. Eğer her benzer durum sonrasında aynı davranış sorunu ile karşılaşılıyorsa geç kalınmadan uzman değerlendirilmesinin yapılması önerilmektedir. 

 

Davranış Sorunlarında risk arttırıcı faktörler nelerdir?

Davranış sorunlarını arttıran faktörlerin başında çocuğun genetik yatkınlığı, aile içi tutum ve çocuğun karşılanmayan psikolojik ihtiyaçları yer almaktadır. Bu nedenle davranış sorunları görülen çocuklarda aile içi ilişki ve ebeveyn tutumlarına dikkat edilmesi önerilmektedir.

 

Davranış Sorunlarının çeşitleri nelerdir?

Davranış sorunları çocuğun yaş aralığı dışında gösterdiği ve belirli oranda hem çevreyi hem aileyi hem de çocuğu zorlayan durumlardan oluşmaktadır. Bunların arasında agresif davranışlar, aldatıcı davranışlar, yıkıcı davranışlar ve kuralların ihlali yer almaktadır.

 

 

Davranış Sorunlarının tedavi yöntemleri nelerdir?

Davranış sorunları olan çocuklarda psikiyatrik değerlendirme yapılmalı, varsa altta yatan psikiyatrik bozukluğa yönelik tedavi edilmelidir. Başlıca psikolojik tedavi yöntemi davranışçı terapi yöntemleridir. Psikoterapi yöntemi ile sadece çocuğa değil aynı zamanda aile içi düzenleme ile de ebeveyne destek verilmektedir.

 

 

Davranış Sorunları nasıl önlenir?

 Davranış sorunlarının önüne geçilmesindeki başlıca etmenler çocuğun isteklerinin göz ardı edilmemesi, ihtiyaçlarının dinlenerek çözüme ulaştırılması, koşulsuz kabul ve sevgi ile desteklenmesidir.

 

Kurumumuzda neler yapıyoruz?

Merkezimizde davranış sorunları ile gelen çocuk-ergenlere görüşmeler ve gerekli görüldüğü takdirde psikometrik, projektif testler uygulanmaktadır. Gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra söz konusu davranış sorunlarının temelinde yatan bir psikopatoloji belirlenirse, doktorumuz gerekli gördüğü takdirde ilaç tedavisine başlamakta olup çocuğun- ergenin psikopatolojisine göre uzmanlarımız psikoterapi/ danışmanlık konusunda destek vermektedir. 

 

Kaynakça

Çocuk ve Ergenlerde Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar. Vance L. Autin ve Daniel T. Sciarra, Çevirmen Dr. Mustafa Özekeş, Pearson (2022) Nobel.

Çocuk ve Ergenler için Bilişsel Davranışçı Terapi. Eva Szigethy, John R. Weisz, Robert L. Findling, Çeviri Editörü Do. Dr. Gül Karaçetin. Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Ema Tıp Kitabevi, 2019.