Çocukluk çağı mastürbasyonu, çocukların cinsel bölgesiyle oynayarak kendilerini rahatlatma durumudur. Cinsel düşüncelerden bağımsız; parmak emme, tırnak yeme ile eşdeğer bir eylemdir.
Bedenlerini keşfetmeye başlayan çocuklar vücutlarına dokunmaya başlarlar. Bu esnada çocuklar, bazen tesadüfen bazen de bilinçli olarak cinsel organını elleyerek ya da başka bir nesne ile sürtünerek cinsel bölgesiyle oynadığında duyduğu hazzı tekrar yaşarlar. Çocukluk çağı mastürbasyonu yetişkin cinselliğiyle alakalı değildir. Keşfetme dürtüsüyle gerçekleşir ve rahatlama sağlandığı için devam edilir. Bu yüzden çocukluk çağı mastürbasyonunun amacı rahatlamadır. Cinsel bir anlam taşımadığı gibi normal gelişim çizgisi içerisinde görülür.
Mastürbasyon davranışı işlevselliği bozacak düzeyde ise, her gün ortaya çıkıyor ve davranışlar uzun bir süredir devam ediyorsa bir uzman desteği alınması önemlidir. Görüşmeler sonrası mastürbasyon davranışının kaynağı keşfedilerek gerekli yönlendirmeler yapılmalıdır.
Çocukluk çağı mastürbasyonu genellikle 3-6 yaş aralığında sıklıkla görülmektedir.
Çocukluk çağı mastürbasyonu, doğumdan sonraki ikinci aydan itibaren çocukluk çağının herhangi bir döneminde görülebilir.
Çocukluk çağı mastürbasyonunun temel nedeni rahatlama isteği olup, bazen şu durumlar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir; hissedilen yoğun kaygı ve stres, çocuğun duygusal zorluklarla baş etmekte güçlük çekmesi, genital bölgede bulunan fizyolojik bir sorun: kaşıntı ya da tahrişe neden olabilecek bir sağlık problemi, çocuğun ilgisini çekecek uyaran eksikliği, kardeş kıskançlığı, anne-baba arasındaki çatışma, ebeveynlerden birinin evden uzaklaşması, ebeveyn ilgisizliği, çocuğun uzun süre ve kontrolsüz bir şekilde yalnız bırakılması, çocuğun kendini güvende hissetmemesi, pişik ve rahatsızlık hissi veren dar iç çamaşırları, uykuya dalamama, cinsel istismar.
Ebeveynler tarafından çocuğun davranışlarının ve ihtiyacının fark edilmemesi veya görmezden gelinmesi, çocuğun davranışının olumsuz olduğu şeklinde suçlayıcı ve toplumsal olarak dışlayıcı tutum sergilenmesi riski arttırmaktadır.
Çocukluk çağı mastürbasyonu çocuğun işlevselliğini bozduğu durumlarda müdahale edilmektir. Tedaviye başlamadan önce davranışın herhangi bir biyolojik hastalık veya sorun sebebiyle olmadığına dair çocuk doktoru görüşü alınması gerekmektedir. Genellikle davranışsal müdahaleler uygulanmaktadır. Müdahale sürecine ebeveynler, öğretmenler ve uzmanlar dahil edilmektedir. Çocuğun olumsuz davranışının azalmasına yönelik psikolojik tedavi uygulanır ve çocuğun davranışlarının takibi sağlanır.
Ebeveynler tarafından çocuğun dikkatinin dağıtılması davranışın zamanla azalması için uygulanacak yöntemler arasındadır. Davranışın yokluğunda pekiştirilmesi bir diğer yöntemdir.
Çocuğun aktivite ve oyunlara dahil olmasını sağlamak, ev ve sosyal alanlarda diğer insanlarla iletişim ve ilişkilerinin desteklenmesi önemlidir.
Çocukluk çağı mastürbasyonunda ailenin tepkisi sert olmamalıdır, ‘’Günah, pis’’ gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Gösterilecek yoğun tepkiler çocuğun utanç ve suçluluk hissetmesine neden olabileceği için bu tarz tepkilerden kaçınılmalıdır. Mastürbasyonun, özel bir durum olduğu için herkesin önünde yapılmaması gerektiği anlatılmalıdır. Çocuğun merakını giderebilmek için yaşına uygun vücut bölümlerinin ve cinsel bilgilerin anlatıldığı bir kitap alınabilir. Mastürbasyonun sebebinin genital bölgede bulunan herhangi bir fizyolojik sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sebebi olmasa bile tahrişin yaratabileceği enfeksiyonun olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Dar iç çamaşırları değiştirilmelidir. Çocuk ile duygusal ilişki kurularak duygusal yoksunluk giderilmelidir. Yeni kardeş geldiğinde çocuğa ihtiyacı olan ilgiyi göstermeye önem verilmelidir. Aktivite eksikliği olan durumlarda çocuğu sevdiği aktivitelere yönlendirmek gereklidir. Uykuya dalmada zorluk yaşayan çocukların uykuya geçiş öncesinde ebeveynler; çocukların yanlarında olmalı ve masal okumak, saçlarını okşamak gibi şefkatli aktivitelerde bulunmalıdır.
Çocuk 5-6 yaşından sonra bilinçli bir şekilde toplum içinde yapıyorsa, genital bölgede fizyolojik bir sorun varsa, ilişkisiz ve aileden kopuk bir yerdeyse, günlük aktivitelerinde aksama gösterirse, mastürbasyonu takıntı haline getirdiyse bir profesyonelden destek alınmalıdır. Uzmanın değerlendirmesi ile mastürbasyonu devam ettirmek konusundaki ısrarın altında yatan nedenler keşfedilir ve müdahale edilmesi gereken temel bir neden varsa bu doğrultuda tedaviye başlanabilir.
Merkezimzde yoğun mastürbasyon davranışları sebebiyle başvuran çocuklarda uzmanlarımız değerlendirme aşamasında mastürbasyon davranışının fiziksel nedenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edebilmek için pediatrik muayeneye yönlendirebilmektedir. İşlevselliği bozan mastürbasyon davranışı fiziksel etmenlerden değil psikolojik bir alt yapıdan kaynaklanıyorsa çocuğa uygunluğuna göre uzman klinik psikologlara, oyun terapisi veya bireysel terapiye yönlendirilir. Doktorumuzun değerlendirmelerine göre gerekli görüldüğü durumlarda farmakolojik tedavi ve psikoterapi eş zamanlı yürütülebilmektedir.
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?, Prof. Dr. Bengi Semerci, Alfa Yayınları (2020).
Çocukluk Çağı Mastürbasyonu Tanılı Olguların Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri, Seda Aybüke Sarı, Ayla Uzun Çiçek, Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
© 2023 Tüm Hakları Saklıdır.