Anksiyete hem çocuklar hem de yetişkinler için hayatın bir parçasıdır ve kişinin günlük hayat eylemlerini gerçekleştirmesini engellemediği sürece sağlıklıdır. Kaygılandığımız şeyleri düşünelim; örneğin çocuklar genellikle bir gösteriye çıkmadan önce kaygılanabilir ya da bir ergen liseye giriş sınavı için endişe duyabilir. Bu örneklerde de olduğu gibi kaygılarımız önemsediğimiz, emek verdiğimiz durumlar karşısında ortaya çıkar ve motivasyonun bir parçasıdır. Anksiyetenin bir problem haline gelmesi artık çocuğun günlük hayatında büyük bir yer kaplaması, işlevselliğini bozması ve kaçınma davranışlarının ortaya çıkması ile kendini gösterir. Bu durumda artık anksiyete bozukluğundan bahsedebiliriz.
Fobiler: Belirli objelerden, durumlardan, hayvanlardan korkma ve kaçınma şeklinde kendisini gösterir.
Sosyal Fobi: Sosyal etkileşimden yoğun bir şekilde kaçınma ve yüksek düzeyde utangaçlık şeklinde kendini gösterir.
Panik Bozukluk: Çarpıntı, nefes darlığı, boğuluyormuş hissi, terleme, baş dönmesi gibi belirtilerin eşlik ettiği aniden ve zaman zaman ortaya çıkan panik ataklar şeklinde kendini gösterir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Birçok konuda geçerli bir sebep olmaksızın sürekli ve aşırı biçimde kaygılanma şeklinde kendini gösterir.
Post-travmatik Stres Bozukluğu: Travmatik yaşantının ardından uykuda bozulma, aşırı uyarılmışlık hali, travmatik olaya dair sahnelerin zihinde canlanması, konsantre problemleri ve ilişkilerde bozulma şeklinde kendini gösterir.
Ayrılık Anksiyetesi: Çocuğun bakım verenden ayrılma esnasında yüksek düzeyde kaygı duyması, ağlaması ve anneye/babaya yapışması şeklinde kendini gösterir (Bu davranış paterni 2.5-3 yaşına kadar normal kabul edilir).
Anksiyete bozukluklarının tedavisi bozukluğun türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bozukluğun tedavisinde bireye uygun olan psikoterapi ekolü ile çalışılmaktadır. Tedavide temel olarak çocuğun kaygıları ile baş etme becerilerini güçlendirmek amaçlanır. Tedavi çocuğun çevresinde hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilecek değişkenler var ise düzenlenmesi, gerek görülmesi halinde ilaç desteği alınması ve nefes egzersizlerinin öğretilmesi gibi teknikleri ve müdahaleleri de içerir.
Merkezimizde anksiyete bozukluğu belirtileri ile gelen çocuklar/ergenler ve ebeveynleri ile bir değerlendirme sürecine girilmektedir. Öncelikle uzmanlarımız çocuğunuzu muayene ederek çocuğunuzun durumunu-davranışlarını detaylı olarak inceler ve gerekli bulduğu durumlarda ayırıcı durumlar açısından bir takım psikometrik testler/ projektif testler isteyebilir. Bunlara ek olarak yapılandırılmış formlar ile ebeveynlerden ve öğretmenlerden bilgi alarak tedavi sürecine başlanmaktadır. Tedavi süreci gerekli görüldüğü takdirde uygulanan ilaç tedavileri ve bireye/duruma özgü psikoterapileri içermektedir.
Kaygı ve Endişe Çalışma Kitabı, David A. Clark ve Aaron T. Beck (2022). Psikonet Yayıncılık.
Anxiety and anxiety disorders in children and adolescents: developmental issues and implications for DSM-V, Beesdo, K., Knappe, S., & Pine, D. S. (2009). Psychiatric Clinics, 32(3), 483-524.
Anxiety disorders in children and adolescents. Castellanos D., Hunter T. (1999). South Med J, 92(10):946-954.
Çocuk ve ergen psikiyatri kliniğine başvuran ergenlerde belirti ve tanı dağılımı. Görker, I., Korkmazlar, Ü., Durukan, M., & Aydoğdu, A. (2004). Klinik Psikiyatri Dergisi, 7(2), 103-110.
Assessment and treatment of anxiety disorders in children and adolescents. Wehry AM, Beesdo-Baum K, Hennelly MM ve ark. (2015). Curr Psychiatry Rep, 17(7):52.
© 2023 Tüm Hakları Saklıdır.