Çocuk sosyal ve duygusal destek, arkadaşlık gibi nedenlerden dolayı akran gruplarına dahil olmaktadır. Ancak söz konusu gruplar bazen kişinin hayatında olumsuz hatta riskli etkilere de neden olabilmektedir. Çocukların ve ergenlerin içinde bulundukları akran grubu onların sağlıklı ve tutarlı bir kişilik gelişiminde önemli bir rol üstlenirken diğer yandan olumsuz tutum ve davranışların gelişimine de sebep olabilir.
İnsan sosyal bir varlık olduğundan yaşamının her döneminde arkadaşlık ilişkisine ihtiyaç duymaktadır. Bireyin olumlu ve olumsuz yaşantılarını paylaşabilmesi, fikir alabilmesi, yalnızlıktan kurtulması, kriz anlarında doğru bakış açısını yakalayabilmesi gibi durumları için arkadaşlık önemli görülmektedir. Akran grubunun çocuğun tutum ve davranışları üzerindeki etkisi ise çocuk büyüdükçe artmaktadır.
Okulu asma-bırakma, zararlı alışkanlıklar, yasal otoriteye ve ebeveyne başkaldırma gibi davranışlarda çocukların ve ergenleri akran grubuyla olan ilişkisinin etkisi büyüktür. Ergenlerin riskli ve aykırı davranışlar gösteren akranlarla zaman geçirmeleri, hayatlarının ilerleyen yıllarında bunları içselleştirmelerine ve benzer davranışlar göstermelerine yol açabilmektedir.
Bir anlamda orantısız güç uygulanması anlamına gelen akran zorbalığı; alay etme, dedikodu yayma, sosyal ortamlardan dışlama veya fiziksel olarak zarar verme gibi davranışlarla kendini gösterir. Akran zorbalığı iki çocuk veya ergen arasında olabildiği gibi, bir grup tarafından tek bir çocuğa da uygulanabilir. Akran zorbalığı tek seferlik olabileceği gibi süreklilik de arz edebilir.
Çocuk ve Ergen Psikiyatri kliniğimizde akran sorunları ile gelen çocuk-ergenler uzmanlarımız tarafından değerlendirilmekte, gerekli görüldüğü takdirde ise psikometrik, projektif testler uygulanmaktadır. Çocuğun/ergenin akran sorunları ile baş edebilmesini kolaylaştırma için merkezimizde klinik psikologlarımız tarafından psikoterapi desteği sunulmaktadır.
Gerçek Tanıklarla Akran Zorbalığı, Bilge Çevik (2021). Sola Unitas.
Zorbalıkla Baş Etmeye Yönelik Bir Akran Destek Programının Etkililiği, Şebnem Günay, Gürhan Can. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2018, 8(51), 266-294.
© 2023 Tüm Hakları Saklıdır.